POLITIKA KOLAČIĆA

Ovde dodati neki TEKST KRATAK

Politika kolačića

Posetom Anahem, korisnik pristaje na upotrebu kolačića u skladu sa Politikom kolačića i Politikom privatnosti. Ako se ne slažete sa našom upotrebom kolačića, pravilno ćete promeniti postavke pregledača ili onemogućiti korišćenje ove stranice.

 

Šta su “kolačići”?

Kolačići su male datoteke (fajlovi) koje se čuvaju na računaru, tabletu ili pametnom telefonu kada posetite razne veb lokacije na Internetu. Kolačić obično sadrži naziv veb lokacije sa koje potiče, životni vek kolačića i nasumično generisani jedinstveni broj koji se koristi za identifikovanje pregledača sa kojeg je veb lokacija otvorena.

 

Za šta sluće kolačići?

Na sajtu Anahem.org koristimo kolačiće u razne svrhe:

da bi usluga radila brže i bila lakša za upotrebu,

da prikuplja anonimne, objedinjene statistike koje vam omogućavaju da razumete kako korisnici koriste veb lokaciju i pomažu u poboljšanju njene funkcionalnosti i sadržaja, u marketinške svrhe.

Korišćenjem kolačića kao što je gore navedeno, nikada ne identifikujemo identitet korisnika na osnovu podataka sačuvanih u kolačićima.

 

Koliko se dugo čuvaju podaci u kolačićima?

Na sajtu Anahem  mogu se koristiti dve vrste kolačića – sesijski i trajni, mi koristimo sesijske. Prvi ostaju na korisnikovom uređaju samo dok koristi veb lokaciju. Trajni kolačići ostaju u korisnikovom uređaju sve dok imaju postavljeni vek trajanja ili dok ih korisnik ne ukloni.

 

Vrste kolačića koji se koriste na sajtu Anahem

Kolačići neophodni za rad veb lokacija – neophodni su za pravilno funkcionisanje veb stranice, omogućavaju korisniku da se kreće kroz njega i koristi njegove elemente. 

Primer, mogu da se sete prethodnih aktivnosti (npr. odabranog jezika) dok se vraćaju na stranicu u istoj sesiji,

kolačići koji poboljšavaju efikasnost – koriste se za prikupljanje informacija o tome kako korisnici koriste veb lokaciju: koja područja posećuju, koliko vremena provode na njima i na koje probleme nailaze, kao što su poruke o greškama. Ovo nam omogućava da poboljšamo rad veb stranice,

kolačići koji poboljšavaju funkcionalnost – koriste se za pamćenje korisnikovih podešavanja i korisnikovih izbora (npr. ime korisnika, region u kome boravi ili personalizovana podešavanja sadržaja) da bi mu / joj pružili relevantniji sadržaj i usluge. Takođe mu omogućavaju da gleda filmove i koristi društvene alate, poput blogova, soba za ćaskanje i foruma.

 

Da li se koriste kolačići trećih lica na sajtu Anahem.org ?

Da, dok koristite veb lokaciju Anahem.org, možete da primate kolačiće od trećih lica koja sarađuju sa stranicom, kao što su Facebook, Google, Tvitter itd.

 

Kako možete da promenite postavke u vezi sa kolačićima li kako da ih odstranite?

Većina veb pregledača je u početku podešena da automatski prihvata kolačiće. Međutim, korisnik može promeniti podešavanja pregledača tako da su kolačići blokirani – u celini ili delimično, npr. samo od trećih lica. Takođe možete da primite poruku svaki put kada se kolačići pošalju na korisnikov uređaj.

Međutim, imajte na umu da blokiranje kolačića koje koristimo može negativno uticati na pogodnost korišćenja veb stranice – na primer, možda neće biti moguće ući u određena područja na veb lokaciji kako bi tokom pregledavanja dobili personalizovane informacije. Ovo će nas takođe sprečiti da prikupljamo anonimne informacije o korišćenju stranice kako bismo stalno poboljšavali njen sadržaj.